Kатегории
За нас
Времеплов
систем на оцени
избор на изјави
процес на проверка
креирано од
следно
следно
во ред
Oбјаснување на оцените
вистина
Изјавата е комплетно точна и не содржи ни малку невистина или некаква форма на наведување.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
претежно вистина
Изјавата е точна, но потребно е објаснување на контекстот и дополнителни информации.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
полувистина
Изјавата е делумно точна, но е извадена од контекст или бара дополнителни објаснувања.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
претежно невистина
Изјавата содржи малку елементи на вистина, но претежно е невистинита и наведувачка.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
невистина
Изјавата е комплетно неточна и остава сосема спротивен впечаток од вистината.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Како ги бираме изјавите?
4-те параметри за избор
Изборот на изјави кои ги офпаќаме со проверка се прави врз основа на тоа 1. дали изјавата може фактографски да се провери, 2. дали е политички значајна, 3. дали добива пулбицитет од медиумите и 4. дали самата изјава поттикнува двоумење кај јавноста во однос на точноста.
Како ги проверуваме изјавите?
Извори за проверка
Проверките ги правиме преку детално пребарување на интернет, прегледување на бази со податоци достапни за проверка, консултации со експерти од полето на интерес, прегледување на официјални документи од државни институции. Секогаш ги објавуваме и линкуваме до документите кои ги користиме при проверката.
пребарување
Експерти
документи
РОТИРАЈТЕ ГО УРЕДОТ
Slide 1 - copy
23
пон
24
вто
27
пет
26
чет
Времеплов со изјави на Зоран Заев
на тема преговори за членство во ЕУ
повлечи нагоре
Slide 1 - copy - copy
Република Северна Македонија е членка на НАТО, тоа е првата исполнета стратешка цел на нашата земја. Втората важна работа е што почнавме преговори со ЕУ.
Зоран Заев, пост
МАЈ
08
2020
Slide 1 - copy - copy - copy
Донесена е одлука: Северна Македонија почнува преговори за членство во Европската Унија! Историската грешка е исправена. Нема веќе никакви пречки, ниту услови.
Зоран Заев, пост
МАРТ
25
2020
Slide 1 - copy - copy - copy - copy
Изразувам голема благодарност на Европскиот Парламент за донесената резолуција со која се бара итен почеток на преговори со Македонија и Албанија.
Зоран Заев, пост
ОКТ
24
25
2019
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy
ЕУ не го испорача тоа што ни го вети. Ние ги завршивме сите наши обврски. Испорачавме резултати во реформите, ги решивме споровите со соседите, а тие не си останаа на зборот и не испорачаа.
Зоран Заев, пост
ОКТ
19
2019
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy - copy
Во јуни и јули од Брисел ни стигна пораката дека Северна Македонија ги исполнила очекуваните резултати за старт на преговори за членство во ЕУ. Еве го октомври. Дојдовме во Брисел по очекуваната и заслужена вест - одлука да почнеме преговори за членство на Македонија во ЕУ
Зоран Заев, пост
ОКТ
16
2019
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
Од Берлин носам вести: Ќе има преговори со ЕУ, покрај членството во НАТО. Тоа значат пари, фондови, систем, перспективи. Затоа сите земји се стремат да бидат земји-членки на НАТО и ЕУ.
Зоран Заев, пост
АПР
2019
30
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
Сигурен сум дека зад одлуката на #ЕУ да добиеме датум за преговори стои фокусот на австриското претседателство со ЕУ, кое јасно се определи да ги реализира евро-атлантските перспективи на #ЗападенБалкан.
Зоран Заев, пост
СЕП
2018
07
30
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
Република #Македонија е пред остварување на стратешките цели на државата со поканата за членство во #НАТО и датум за почеток на преговори со #ЕУ во јуни 2019 година.
Зоран Заев, пост
ЈУЛ
2018
27
30
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
Скрининг процесот #ЕУ го почнува на 17 јули, овде, во #Македонија. Европскиот совет никогаш повеќе нема да се навраќа на Македонија да утврдува датум за преговори. Овие два аргументи се сериозна потврда дека Република Македонија доби датум за почеток на преговори.
Зоран Заев, пост
ЈУЛ
2018
02
30
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy - copy
Денеска во срцето на Европа потврдена е големата вест - #Македонија добива датум за почеток на преговори, јуни 2019.
Зоран Заев, пост
ЈУН
2018
28
30