Slide 1
Ве молиме посетете ја апликацијата од мобилен телефон. Десктоп верзијата е во фаза на изработка.
Kатегории
За нас
систем на оцени
избор на изјави
процес на проверка
креирано од
следно
следно
во ред
Oбјаснување на оцените
вистина
Изјавата е комплетно точна и не содржи ни малку невистина или некаква форма на наведување.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
претежно вистина
Изјавата е точна, но потребно е објаснување на контекстот и дополнителни информации.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
полувистина
Изјавата е делумно точна, но е извадена од контекст или бара дополнителни објаснувања.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
претежно невистина
Изјавата содржи малку елементи на вистина, но претежно е невистинита и наведувачка.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
невистина
Изјавата е комплетно неточна и остава сосема спротивен впечаток од вистината.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Како ги бираме изјавите?
4-те параметри за избор
Изборот на изјави кои ги офпаќаме со проверка се прави врз основа на тоа 1. дали изјавата може фактографски да се провери, 2. дали е политички значајна, 3. дали добива пулбицитет од медиумите и 4. дали самата изјава поттикнува двоумење кај јавноста во однос на точноста.
Како ги проверуваме изјавите?
Извори за проверка
Проверките ги правиме преку детално пребарување на интернет, прегледување на бази со податоци достапни за проверка, консултации со експерти од полето на интерес, прегледување на официјални документи од државни институции. Секогаш ги објавуваме и линкуваме до документите кои ги користиме при проверката.
пребарување
Експерти
документи
РОТИРАЈТЕ ГО УРЕДОТ
Slide 1 - copy
POLITICO
веб апликација за оценување на точноста на изјавите на политичарите и функционерите во Македонија
Slide 1 - copy - copy
TWEET-CHECK
Ја проверуваме точноста на фактите во твитовите на политичарите и функционерите
Slide 1 - copy - copy - copy
ВИДЕО-ПРОВЕРКА
Направивме проверка на 7 изјави од интервјуто на Христијан Мицковски во емисијата ClickPlus на TV21 од 05 јуни
просечна оценка на точноста на изјавите - 3.0
Slide 1 - copy - copy - copy - copy
ВРЕМЕПЛОВ
23
пон
24
вто
27
пет
26
чет
Времеплов со изјави на Зоран Заев
на тема: датум за преговори со ЕУ
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy
популарни теми
популарни теми
ВИРТУЕЛНА ДЕБАТА
Креиравме виртуелна онлајн дебата преку споредување на видео изјави на лидерите на двете најголеми партии
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy - copy
СТАНИ FACT-CHECKER
Провери го твојот капацитет за препознавање на вистинити и невистинити факти во изјавите на политичарите
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy - copy
популарни теми
ветувања
Направивме проверка на повеќе значајни изборни ветувања од програмата на Владата на РСМ од 2017 година
2017
2020
ВЕТЕНО-ОСТВАРЕНО