Slide 1
Ги издвојуваме трите најискрени настапи кои ја одблежаа изминатата седмица
Прес конференцијата на министерот за здравство
Обраќањето на претседателот на Државната Изборна Комисија
Gepetto значка
Интервјуто на лидерот на опозицијата за телевизија 24
Разгледајте ја комплетната архива на најискрените настапи на политичарите
check_circle
open_in_new
check_circle
check_circle
Slide 1 - copy
Ги издвојуваме трите најискрени настапи кои ја одблежаа изминатата седмица
Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ ги коментираше анкетите на ИРИ
Министерката за одбрана во Отворено студио на Сител
Gepetto значка
Претседателот на судскиот совет гостуваше во 360 степени
Разгледајте ја комплетната архива на најискрените настапи на политичарите
check_circle
open_in_new
check_circle
check_circle
Slide 1
Дали е точно обвинувањето на Мицкоски дека се прави профитерство со цените на тестовите за коронавирусот?
Slide 1 - copy
Дали е точно обвинувањето на Мицкоски дека се прави профитерство со цените на тестовите за коронавирусот?
Slide 1 - copy - copy
Дали е точно обвинувањето на Мицкоски дека се прави профитерство со цените на тестовите за коронавирусот?
Slide 1 - copy - copy - copy
Дали е точно обвинувањето на Мицкоски дека се прави профитерство со цените на тестовите за коронавирусот?
Slide 1 - copy
Дали е точно обвинувањето на Мицкоски дека се прави профитерство со цените на тестовите за коронавирусот?
Slide 1 - copy - copy
Дали е точно обвинувањето на Мицкоски дека се прави профитерство со цените на тестовите за коронавирусот?
Slide 1 - copy - copy
Дали е точно обвинувањето на Мицкоски дека се прави профитерство со цените на тестовите за коронавирусот?
Slide 1 - copy - copy - copy
Дали е точно обвинувањето на Мицкоски дека се прави профитерство со цените на тестовите за коронавирусот?
Slide 1 - copy - copy - copy - copy
Дали е точно обвинувањето на Мицкоски дека се прави профитерство со цените на тестовите за коронавирусот?
Slide 1 - copy - copy - copy - copy - copy
Дали е точно обвинувањето на Мицкоски дека се прави профитерство со цените на тестовите за коронавирусот?
Slide 1
Коректни изјави, со исклучок на тие кои се однесуваат на економијата
Oгромна елоквентност, исклучок помеѓу политичарите
Максимално ги користи аферите на власта во последните 6 месеци
Зоран Заев
Стево Пендаровски
Христијан Мицковски
- лидер на СДСМ
- Претседател
- ВМРО-ДПМНЕ
27 изјави со по 5 пинокиа во последните 3 месеци
Најголем процент на 0 пинокиа во серија
Најмал процент на точни факти во изјавите
keyboard_arrow_right
4 . 7
star_rate
keyboard_arrow_up
3 . 6
star_rate
keyboard_arrow_up
2 . 9
star_rate
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
5
4
3
2
1
3.8
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
(67)
keyboard_arrow_down
5
4
3
2
1
2.4
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
(107)
keyboard_arrow_down
5
4
3
2
1
4.7
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
(95)
Изберете го политичарот за кого сакате да го видите просекот на точност на изјавите
1 од 3
СЛЕДНО
Kликнете на сината стрелка за да ги видите деталите во оценките
2 од 3
СЛЕДНО
Kликнете на сината стрелка за да ја прочитате комплетната сторија
3 од 3
ВО РЕД
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_right
Slide 1
Креиравме аплиакција прек која може да ни испраќате изјави за да ги провериме
Проверка на факти
Кон апликацијата
slide 1 intro
Бидете модератор на виртуелно соочување на ставовите на лидерите на двете главни политички партии. Изберете една од темите за да ја започнете дебатата
Slide 2 - koronavirus
Play
Play
Play
Play
кликни на фотографијата од политичарот за да го активираш видеото
Заев
Заев
01.04.2020
360 степени
ИНТЕРВЈУ
check_circle
01.04.2020
Влада на РМ
ПРЕС
check_circle
01.04.2020
Facebook
ПОСТ
check_circle
Мицковски
Мицковски
11.03.2020
kurir.mk
ИЗЈАВА
check_circle
01.04.2020
ВМРО-ДПМНЕ
ПРЕС
check_circle
27.03.2020
Twitter
ПОСТ
check_circle
Slide 1
ЕКОНОМИЈА
8 АПРИЛ 2017
Враќање на прогресивна даночна стапка
Ветено на 15.09.2016
ЕУ ИНТЕГРАЦИИ
8 АПРИЛ 2020
Започнување на преговори за членство во ЕУ
Ветено на 15.09.2017
ЕУ ИНТЕГРАЦИИ
8 АПРИЛ 2020
Започнување на преговори за членство во ЕУ
Ветено на 15.09.2017
Ветено на
15.03.2016
Мандат
Мандат
48м
48м
Ветено на
Ветен датум
15.03.2016
Проектиран датум
Доцнење 16м
close
Ветено на
15.03.2016
Мандат
Мандат
48м
48м
Ветено на
Ветен датум
15.03.2018
Проектиран датум
Доцнење 10м
close
Ветено на
15.03.2016
Мандат
Мандат
48м
48м
Ветено на
Ветен датум
15.03.2018
Проектиран датум
Доцнење 10м
close
Slide 1
Дали навистина имаме залиха од само 400 тестови за COVID-19?
4.4
(16 проверени изјави)
КОН СТОРИЈАТА
SDK.MK
03.03.2020
ЕМИСИЈА
МИЦКОСКИ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Slide 1 - copy
Дали навистина имаме залиха од само 400 тестови за COVID-19?
4.4
(16 проверени изјави)
КОН СТОРИЈАТА
SDK.MK
03.03.2020
ЕМИСИЈА
МИЦКОСКИ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Slide 1 - copy - copy
Дали земјите членки на НАТО добиваат по 400.000 евра помош?
4.8
(2 проверени изјави)
КОН СТОРИЈАТА
YOUTUBE
03.03.2020
ЕМИСИЈА
ЗАЕВ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Slide 1 - copy - copy - copy
Дали навистина само 10 земји во Европа имаат помалку тестови за COVID-19 од Mакедонија?
4.8
(2 проверени изјави)
КОН СТОРИЈАТА
YOUTUBE
03.03.2020
COVID-19
ЗАЕВ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Slide 1
Дали навистина имаме залиха од само 400 тестови за COVID-19?
4.4
(16 проверени изјави)
КОН СТОРИЈАТА
SDK.MK
03.03.2020
ЕМИСИЈА
МИЦКОСКИ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Slide 1 - copy
Дали навистина имаме залиха од само 400 тестови за COVID-19?
4.4
(16 проверени изјави)
КОН СТОРИЈАТА
SDK.MK
03.03.2020
ЕМИСИЈА
МИЦКОСКИ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Slide 1 - copy - copy
Дали земјите членки на НАТО добиваат по 400.000 евра помош?
4.8
(2 проверени изјави)
КОН СТОРИЈАТА
YOUTUBE
03.03.2020
ЕМИСИЈА
ЗАЕВ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Slide 1 - copy - copy - copy
Дали навистина само 10 земји во Европа имаат помалку тестови за COVID-19 од Mакедонија?
4.8
(2 проверени изјави)
КОН СТОРИЈАТА
YOUTUBE
03.03.2020
COVID-19
ЗАЕВ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Slide 1
ПОВЕЌЕ
КОН ПОСТОТ
(генерално точна изјава) 4 од 5
"Владата обезбеди најнеповолни мерки за справување со кризата"
Христијан Мицковски
06.04.2020
Slide 1 - copy
ПОВЕЌЕ
КОН ПОСТОТ
(генерално неточна изјава) 2 од 5
"Го спасуваме секое работно место, никој да не остане без работа"
Зоран Заев
02.04.2020
Slide 1 - copy - copy
ПОВЕЌЕ
КОН ПОСТОТ
(неутрална изјава) 3 од 5
"Администрацијата мора да се солидаризира со приватниот сектор"
Зоран Заев
19.03.2020
СТАНИ FACT-CHECKER
Избери "да" или "не" и провери го твојот капацитет за препознавање на вистинити и невистинити факти во изјавите на политичарите
Kатегории
За нас
Стани fact-checker
систем на оцени
избор на изјави
процес на проверка
креирано од
следно
следно
во ред
Oбјаснување на оцените
вистина
Изјавата е комплетно точна и не содржи ни малку невистина или некаква форма на наведување.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
претежно вистина
Изјавата е точна, но потребно е објаснување на контекстот и дополнителни информации.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
полувистина
Изјавата е делумно точна, но е извадена од контекст или бара дополнителни објаснувања.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
претежно невистина
Изјавата содржи малку елементи на вистина, но претежно е невистинита и наведувачка.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
невистина
Изјавата е комплетно неточна и остава сосема спротивен впечаток од вистината.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Како ги бираме изјавите?
4-те параметри за избор
Изборот на изјави кои ги офпаќаме со проверка се прави врз основа на тоа 1. дали изјавата може фактографски да се провери, 2. дали е политички значајна, 3. дали добива пулбицитет од медиумите и 4. дали самата изјава поттикнува двоумење кај јавноста во однос на точноста.
Како ги проверуваме изјавите?
Извори за проверка
Проверките ги правиме преку детално пребарување на интернет, прегледување на бази со податоци достапни за проверка, консултации со експерти од полето на интерес, прегледување на официјални документи од државни институции. Секогаш ги објавуваме и линкуваме до документите кои ги користиме при проверката.
пребарување
Експерти
документи
РОТИРАЈТЕ ГО УРЕДОТ
мицко заробена држава
Прогласени сме за заробена држава (од Стејт Департментот) и дека имаме хибриден режим!
26.05.2020
Х. Мицкоски
Неточна изјава
ДА
ДА
НЕ
НЕ
Провери сам
Прогласени сме за заробена држава (од Стејт Департментот) и дека имаме хибриден режим!
US State Department
Извештај за човекови права во РСМ
Freedom House
Извештај за РСМ
заев датум преговори
Европскиот совет никогаш повеќе нема да се навраќа на Македонија да утврдува датум за преговори. Овие два аргументи се сериозна потврда дека Република Македонија доби датум за почеток на преговори.