Kатегории
За нас
Виртуелна дебата
систем на оцени
избор на изјави
процес на проверка
креирано од
следно
следно
во ред
Oбјаснување на оцените
вистина
Изјавата е комплетно точна и не содржи ни малку невистина или некаква форма на наведување.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
претежно вистина
Изјавата е точна, но потребно е објаснување на контекстот и дополнителни информации.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
полувистина
Изјавата е делумно точна, но е извадена од контекст или бара дополнителни објаснувања.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
претежно невистина
Изјавата содржи малку елементи на вистина, но претежно е невистинита и наведувачка.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
невистина
Изјавата е комплетно неточна и остава сосема спротивен впечаток од вистината.
НАШ ЗАКЛУЧОК
БРОЈ НА SВЕЗДИЧКИ
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Како ги бираме изјавите?
4-те параметри за избор
Изборот на изјави кои ги офпаќаме со проверка се прави врз основа на тоа 1. дали изјавата може фактографски да се провери, 2. дали е политички значајна, 3. дали добива пулбицитет од медиумите и 4. дали самата изјава поттикнува двоумење кај јавноста во однос на точноста.
Како ги проверуваме изјавите?
Извори за проверка
Проверките ги правиме преку детално пребарување на интернет, прегледување на бази со податоци достапни за проверка, консултации со експерти од полето на интерес, прегледување на официјални документи од државни институции. Секогаш ги објавуваме и линкуваме до документите кои ги користиме при проверката.
пребарување
Експерти
документи
РОТИРАЈТЕ ГО УРЕДОТ
Slide 1 - copy
избери тема
ВИРТУЕЛНА ДЕБАТА
Креиравме виртуелна онлајн дебата преку споредување на изјави на лидерите на двете најголеми партии во емисијата Топ Тема на Телма
Slide 2 - ekonomski merki
PlayPlay
PlayPlay
PlayPlay
PlayPlay
PlayPlay
PlayPlay
Економски мерки
Избери политичар, кликни на една од временските секвенци, па на знакот "play" за да слушнеш една од неколкуте негови изјави на темата "Економски мерки".
44:04
44:04
56:09
56:09
58:41
58:41
36:29
36:29
38:12
38:12
44:09
44:09
Економски мерки
Slide 3 - datum izbori
PlayPlay
PlayPlay
PlayPlay
PlayPlay
PlayPlay
PlayPlay
Изборен датум
5:23
5:23
2:54
2:54
7:03
7:03
08:43
08:43
24:36
24:36
32:11
32:11
Изборен датум
slide 6 - идни ветувања
slide 7 - изборен победник